INFOFL-001

Bedevaartroute - € 2,00

Tussen Roeselare en Menen herinneren heel wat religieuze elementen aan de godsdienstige devotie van de plaatselijke bevolking. Dadizele (Moorslede), het startpunt van de route, is sinds de 14de eeuw een vermaard bedevaartsoord. Brede heuvelruggen en mooie vergezichten begeleiden je op je fietstocht langs het imposante Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke, het Lievenscentrum Bunderhove in Moorslede, de groene omgeving van het Teerlingbos en het kasteeldomein De Koekuit. Op de terugweg fiets je langs de oude spoorlijn Roeselare-Menen. Leuk om weten: Moorslede is het geboortedorp van Pater missionaris Constant Lievens.

INFOFL-002

Kommiezenroute - € 2,00

De Kommiezenfietsroute langs de Leie balanceert tussen West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Je vertrekt in Menen en fietst stroomopwaarts langs de Leie op Belgisch grondgebied. Dat doe je tot in Wervik-Zuid. In Frankrijk verken je de Franse grensgemeenten Bousbecque en Halluin. Terug op Belgisch grondgebied trap je via de oude smokkelpaden en de E17-grenspost van Rekkem naar Lauwe. Het jaagpad langs de Leie brengt je opnieuw naar Menen. Leuk om weten: Kommiezen zijn douanebeambten.

INFOFL-003

Goedendagroute - € 2,00

De Goedendagfietsroute in de omgeving van Kortrijk verrast op verschillende momenten. Je volgt de Leie stroomafwaarts via Kuurne. Van daar rij je naar het Provinciedomein De Gavers op het grondgebied van Harelbeke en Deerlijk. Via Stasegem en het kanaal Bossuit-Kortrijk keert je route terug naar Kortrijk. Je fietst via de rand van Zwevegem naar Bellegem. Daarna passeer je Rollegem en de grens met Moeskroen. De route komt ook langs Aalbeke en Marke. In Bissegem zoek je weer de Leie op.

INFOFL-004

Gitsbergroute - € 2,00

Deze route beschrijft een rondrit door een landelijk gebied. Het landschap is hier heel gevarieerd. Dat heeft vooral te maken met het feit dat zand en zandleem elkaar afwisselen, wat je ook merkt aan de begroeiing en het relief. Tot de meest markante heuvelruggen behoren de Vosseberg, Stadenberg en de Gitsberg. Je vertrekt in Roeselare en fietst door Oostnieuwkerke, Westrozebeke, Staden, Kortemark, Gits en Hooglede. Je passeert het Vijverbos, de Stadenberg, de Gitsberg en de Duitse militaire begraafplaats van Hooglede. Afstappen is toegelaten. Leuk om weten: De vruchtbare zandleemgrond maakt van de streek een uitgelezen land- en tuinbouwgebied waar vooral groenten worden geteeld.

INFOFL-005

Leie-Schelderoute - € 2,00

Het glooiende landschap tussen Leie en Schelde is een rijk landbouwgebied. Dat zie je meteen als je de Leie-Scheldefietsroute volgt. Imposante hoeven en pittoreske dorpjes domineren er het landschap. Maar je krijgt toch ook heel wat afwisseling door de aanwezigheid van de brede heuvelruggen. Je fietst via het kanaal Kortrijk-Bossuit naar het provinciedomein De Gavers. Je passeert ook het Grandval- en Kooigembos, het Banhoutbos, het Orveytbos en het natuurreservaat op de oude spoorlijn Zwevegem-Heestert.

INFOFL-006

Waterhoekroute - € 2,00

De Waterhoekfietsroute brengt je naar de Bovenschelde tussen Avelgem en Anzegem. Je vertrekt vanuit het Streekbezoekerscentrum in Bossuit. Van hieruit rij je langs het kanaal Bossuit-Kortrijk en de oude spoorlijn Kortrijk-Ronse naar Avelgem. Vervolgens fiets je richting Tiegemberg. Op de terugweg kom je langs Kerkhove, Waarmaarde en het jaagpad langs de Schelde. Leuk om weten: De Waterhoek langs de Scheldemeersen verwierf bekendheid door het werk van Stijn Streuvels. Hier woonden Mira en andere personages uit "De Teleurgang van de Waterhoek".

INFOFL-007

Sjouwersroute (MTB) - € 2,00

De Sjouwers-mountainbikeroute is een stevige route waar sportieve bikers hun hart kunnen ophalen. Via de kleine, soms verborgen, moutainbikepaadjes van Aalbeke, Lauwe, Marke en Rekkem ontdek je de streek van de sjouwers, de seizoensarbeiders. In de verte zie je ook het monument 'De Sjouwer'. Het werd opgericht langs de E17 ter ere van de vele Vlamingen die in de jaren 1930 tot 1960 het zware seizoenswerk gingen uitvoeren in 'Nord Pas de Calais'. De route brengt je van het laagst gelegen punt in de regio, het jaagpad langs de Leie, via het Kraaiveld naar de top van de Smokkelpot. De beste mountainbikepaden brengen je tot bij en in het Preshoekbos. De route flirt met de Franse grens en brengt je langsheen de Murisson, den Dronkaard, Triloy, de Potijzer, de Marionettenberg, Arme Leute, de Bramier... Wil je wat minder, dan kan je halverwege de route de terugweg inzetten.

INFOFL-008

Gaverbeekroute - € 2,00

De Gaverbeekfietsroute slingert tussen West- en Oost-Vlaanderen. De Leie vormt er de natuurlijke grens. Je vertrekt vanuit het domein Casier in Waregem en je fietst langs de Leie naar Zulte en Machelen. Vervolgens trap je richting Kruishoutem. De Leievallei wordt hier geruild voor het glooiend landschap van de Vlaamse Ardennen. Op de terugweg fiets je langs Nokere en de bossen van Oud-Moregem en Wortegem. Leuk om weten: Je fietst door de poort van de Vlaamse Ardennen. De hellingen zijn nog geen kuitenbijters uit de Ronde van Vlaanderen maar verwacht je toch aan enkele stevige klimmen.

INFOFL-009

Mandeldalroute - € 2,00

De Mandeldalfietsroute wil je het valleilandschap van de Mandel en de Leie laten ontdekken. De leemgronden verklaren het sterk agrarisch karakter van de streek. Je vertrekt aan het provinciedomein De Baliekouter in Wakken en fietst via Oostrozebeke naar de Tieltse Poelberg. De route buigt daarna af richting Oost-Vlaanderen. Op de terugweg maak je kennis met het Leielandschap. Je rijdt terug naar Wakken via Oeselgem en Ooigem.

INFOFL-010

Spierevalleiroute - € 2,00

Geen enkele korte fietsroute overschrijdt zoveel provinciegrenzen als de Spierevalleifietsroute. Je fietst door het gevarieerde landschap van de Bovenschelde en het beekdal van de Spiere in zowel West-Vlaanderen, Henegouwen als Frankrijk. Het zal niet verwonderen dat dit zichtbaar is in de architectuur en cultuur. De fietsroute start in Bossuit (Avelgem) en je rijdt via de Schelde naar Spiere-Helkijn en Pecq. Vervolgens fiets je via Estaimbourg en Leers-Nord naar de Franse grens. Op de terugweg fiets je langs de oevers van het Spierekanaal en de bedding van de oude spoorlijn Avelgem-Herseaux. Leuk om weten: Dit vergeten hoekje van België heeft een rijk cultuurhistorisch verleden.

INFOFL-011

Tabaksroute - € 2,00

De streek rond Wervik kende vroeger een bloeiende tabaksindustrie. In dit land van weiden, velden en bossen zijn pijp en tabak troef. De tabaksaanplantingen kleuren het landschap. Ook de herinneringen aan '14-18', en meer bepaald aan de beruchte oostelijke rand van de Ypres Salient, zijn hier levendig. Je fietst door het provinciedomein De Palingbeek, het domeinbos Den Doel en de Ieperse O.C.M.W.-bossen. Leuk om weten: Het gebied vormt de scheidingslijn tussen het IJzer- en het Leiebekken. Heel wat heuvelkammen kondigen de West-Vlaamse bergen aan. Een heuvelachtig parcours dus.

INFOFL-012

Weverijfietsroute - € 2,00

De Weverijfietsroute laat je de streek ten oosten van Roeselare verkennen. Je start aan de Markt van Ingelmunster. Van hieruit fiets je langs het jaagpad van het kanaal Roeselare-Leie. In Hulste wenkt de Muizelmolen en in Ooigem bevindt zich het natuurreservaat Oude Leiearm, het imposante Munckenhof en het charmante kasteel. Vervolgens rij je naar het provinciedomein 't Veld in Ardooie. Op de terugweg passeer je Kachtem en Emelgem. Leuk om weten: Roeselare is de textielstad bij uitstek, en dat al sinds de Middeleeuwen. In de streek wordt dan ook veel vlas geteeld.

Geen_afbeelding

Boerhoven Mountainbikeroute - € 2,00